Träd tatuering: Betydelse, design, historia och foton

  

Den generella uppfattningen av träd är att de är hållbara och lever länge. Träd kan bli väldigt gamla, mellan 50 till 5000 år. Samtidigt som de uthärdar regnstormar och åskväder. Detta kan vara ett tecken på styrka och anpassningsförmåga.

Träden ger skydd för mindre djur som kan bo i deras grenar, skugga och ett ställe för vila åt vandrare. Men ger även virke till husbygge till de som behöver. Träden ger oss även frukt som äpplen och päron, samt andra råvaror för tillexempel medicin. Att träden ger oss så pass mycket resurser har haft en betydande mening för folk i alla tider.

Träd tatuering: Betydelse

Mytologin om livets träd finns inom många religioner, historier och kulturer. Därför kan betydelsen och designen variera lite, även fast den generella betydelsen är den samma.

Livets träd symboliserar odödlighet och evighet, kunskap och vishet, styrka och beskydd, abundans och utveckling, förlåtelse och frälsning.

  

Inom asiatiska kulturer är körsbärsträdet en symbol för feminin skönhet. På grund av detta är körsbärsblomman ett populärt val av tatuering bland kvinnor.

För kineserna är körsbärsträdet associerad mer med femininet och elegans. I japan är körsbärsblomman däremot en symbol för livet. Eftersom att när blommorna väl blommat lever de endast i några enstaka veckor.

Äppelträd är ofta mystiska och en förbjuden frukt. I bibel är äpplet en symbol för ondskan och frestelse. Samtidigt kan äpplen symbolisera kunskap och inlärning.

Cypress träd var använda av egypterna som skyddade mumier med dem. Grekerna och romarna använde även cypress för att göra kistor och urnor till de döda. Muslimer och kristna planterade cypress träd för att skydda dem mot ondska.

  

Lagerträd tros ha använts för att hjälpa kommunikationen mellan varelser av poesi och spådom. Lagerträd fanns tillexempel runt Apollons tempel för rengöra själar innan de gick in. Apollon är den grekiska guden av ljus, konst och poesi.

Skogskornellen är ett träd som är känd för sina fina blommor, doft och hårda trä. Skogskornellen är ett intressant träd då de sägs representera indifferens, medelmåttlighet och apati, känslolöshet.

Träd tatuering: Historia

Dendrologi, eller vetenskapen om vedartade växter som träd och buskar har funnits i många år. Definitionen av dendrologi kan ha förändrats under tiden, men långt tillbaka avgudade och dyrkade man träden.

Kelterna hedrade många träd som de trodde hade speciella krafter och var hus åt älvor. Druider (keltisk präst) träffades i heliga lundar, speciellt bland ekar. Ordet ”Druid” kommer från det keltiska ordet för ek. I Tyskland dyrkade man linden på samma sätt och i Norden dyrkade man asken. Buddha såg bodhiträd som en symbol för upplysning. Hinduerna använde dessutom bodhiträden för att behandla astma, gulsot, diabetes, epilepsi, inflammationer och infektioner.

I bibeln anses trädet i edens lustgård vara ett träd som innehåller all kunskap om allt gott och ont i världen.

Idag kan man se träddyrkan hos julgranen, vilket många människor oavsett om de är kristna eller inte dekorerar i sitt hem.

Träd tatuering: Design

Trädtatueringar kan designas ganska fritt, men då de oftast är stora till storleken kan det vara svårt med placering. Men om man vill ha en mindre tatuering kan man välja att tillexempel endast tatuera en gren.