Ängel tatuering: Betydelse, design, historia och foton

  

Änglar är kända runt om i världen, men mest inom kristen, islamsk och judisk tro.

Ängel tatuering: Betydelse

Den generella betydelsen av änglar är att de budbärarna från Gud. På latin betyder ordet ängel även ”budbärare av gud”. Änglarna sägs ha speciella krafter, som att kunna flyga fram och tillbaka mellan jorden och himlen. De tros även vara guds betjänter och representerar allting gott. Deras uppgift är att skydda riket mellan himlen och jorden.

Den vanligaste associationen med änglar är beskydd, man tror att änglar tittar över oss och skyddar oss mot ondska. En del människor tror även att det finns en speciell skyddsängel hos varenda person när de föds. Att de vakar över oss under vårt liv tills döden, då de sedan guidar oss till livet efter döden.

  

En del änglar är kända för att vara rebeller som blivit utslängda från himlen. Dessa änglar kallas för ”fallna änglar” och är en symbol för lidande, smärta och vemod.

Associationer med änglar är spiritualitet, kristendom, hopp, beskydd, tro, beskyddare och frihet.

Tatueringar av änglar: Historia

Några kända änglar är tillexempel Amorin, som är känd som ”kärleksängeln”.

I forntida kristna böcker kan man läsa om teorier om olika typer av änglar. Den så kallade ”ängel kören” är en hierarki av änglar. Den första hierarkin består av Serafer, Keruber och Troner (alternativ Ofanimer). Den andra hierarkin består av Herravälden, Krafter och Furstendömen. Den tredje består av Makter, Ärkeänglar och vanliga änglar.

Seraferna är himlens förvaltare som ser till att allt är i ordning. Keruberna är beskyddare medan Ofanimerna utför Guds rättvisa och makt. Ärkeänglarna är huvudcheferna i ”Ängel kören”.

  

En keltisk ängel har sina rötter inom spiritualitet och irländsk kultur. Dessa tatueringar har influenser från den Katolska kyrkan.

Tatueringar av änglar: Design

En populär design hos kvinnor är bebisänglar. Men även fallna änglar, som ofta framställs tittande uppåt mot himlen med ett uttryck av ånger. De kan även framställas med ett knä upp med sitt huvud ned, eller med en bruten vinge.

Keruber och bebisänglar representerar oftast oskyldighet. I bibeln beskrivs änglarna inte alls som gulliga bebisar, utan konceptet togs fram under medeltiden. Under medeltiden framställde man nämligen änglar lite mer knubbiga och bebislika. Den originella keruben beskrivs som fruktansvärd och skrämmande. Den barnsliga bilden kan ha kommit från ett annat populärt koncept från denna tid, Putti. En Putto är en bebis med änglavingar som enligt Grekiska traditioner kan påverka människor. Amorin är ett exempel på en Putti.

Ett exempel på en design är dessutom en krigarängel. Dessa änglar är associerade med skydd, då krigarängeln är redo att gå ut i krig. Krigaränglarna lutar mer åt att slåss för det goda än skydda de oskyldiga, om man jämför med skyddsänglar. En populär Krigsängel är Ärkeängeln Mikael, som i bibeln ”Leder Guds arméer”

En annan typ av design är änglavingar. Genom att välja endast vingarna kan man representera en fri själ och självständighet. Men denna tatuering symboliserar även skydd och ett behov av att vara nära Gud. Personen som bär denna tatuering har förmodligen en stark spirituell förbindelse. Vingarna är en symbol för din relation med Gud.