Ros tatuering: Betydelse, design, historia och foton

  

Rosen är nog den mest populära blomman i världen, och den mest berömda i västerländsk kultur.

Ros tatuering: Betydelse

Den huvudsakliga associationen med rosen är kärlek, även om den har flera betydelser idag.

En ros tillsammans med en dödskalle är en symbol för livet efter döden. Dödskallen är en symbol för att överkomma svåra utmaningar eller fiender. Tillsammans med rosen representerar de att besegra en fiende och starta ett nytt liv. En känd design är rosor som växer ut från dödskallens ögonhålor.

  

En annan känd design är ett ankare och en ros. Detta var också en populär tatuering bland sjömän och representerade löften om kärlek till sin älskade.

En ros tillsammans med en klocka kan representera evig kärlek, eftersom att klockan symboliserar tid eller evighet. Det kan även vara en symbol för en speciell kärlek i ditt förflutna eller en årsdag.

Ros tatuering: Historia

Rosen kommer ursprungligen från Persien och var då sedd som en maskulin symbol. Idag är rosen sedd som en feminin symbol, dock är den fortfarande populär både bland kvinnor och män.

Rosen blev populär under 1930-talet, eftersom att sjömän ofta tatuerade dem som en påminnelse av deras fruar, flickvänner och mammor. Sedan började även andra människor göra samma sak och det var vanligt att män tatuerade in sin älskares namn med rosor runt om, på bröstet.

I Grekisk mytologi är Afrodite, den grekiska gudinnan av kärlek, ofta framställd med rosor i håret, runt fötterna och nacken.

  

Inom kortspelet tarot är rosen sedd som en symbol av balans. Skönheten av denna blomma uttrycker hopp och nya begynnelser. Till kontrast symboliserar taggarna försvar, förlust och tanklöshet.

Inom kristendomen är rosen associerad med jungfru Maria, modern till Gud. En röd ros på en begravning representerar Jesus blod.

Ros tatuering: Design

Du kan själv bestämma form och färg på din ros för en unik design. En vit ros är ofta associerad med oskyldighet och renhet, men kan även vara en symbol för en hemlig beundrare.

En röd ros är enligt grekisk mytologi ursprungligen en vit ros, som sedan blev röd när den växte i blodet av Afrodites älskare Adonis. Färgen röd representerar därefter evig kärlek genom död och tid, oavsett vad som händer.

En rosa ros är en symbol för femininet, elegans, ömhet och oskyldighet. Andra använder även en rosa ros för att visa att de är en cancer överlevare. Rosa rosor representerar dessutom moderlig kärlek.

En gul ros symboliserar glädje och mogen kärlek. Blåa rosor symboliserar det omöjliga och det ouppnåeliga. Eftersom att blåa rosor inte existerar naturligt utan är färgade. En svart ros är en symbol för död och avsked. Den kan användas som en tribut till en älskad som har gått bort.

  

Om rosens blomblad är slutna och rosen är en knopp, representerar rosen en ny början och ungdomlighet.

En ros som har blommat symboliserar tillväxt, utveckling och att ha åstadkommit något. En blomma som har blommat är på höjdpunkten av sin skönhet och livscirkel. Därför kan man tolka blommans livscirkel som bärarens resa genom livet. En vissnande ros representerar obesvarad kärlek, förlust, och död.