Öga tatuering: Betydelse, design, historia och foton

  

Ögontatuteringar är en neutral tatuering som kan bäras av både kvinnor och män. Ögat har ett stort symbolisk värde och en lång historia.

Öga tatuering: Betydelse

I forntida Egypten är ögat en symbol för kristendomen och Gud. ”Ögat av Gud” sägs representera Gud som kollar in i själarna av de troende. En tatuering av ett öga kan därför symbolisera en själ, tro eller kristenhet.

Det tredje ögat representerar intuition, själens öga, och spiritualitet. Ögat kan dessutom symbolisera profetior och förmågan att förutspå framtiden.

  

Det finns även ett känt ordspråk som lyder ”jag ska hålla ett öga på dig”, vilket kan symbolisera övervakning eller skydd.

Andra betydelser som är associerad med ögat är liv, själ, intelligens, vision, och klarsyn.

Öga tatuering: Historia

Horusögat, som ibland förväxlas med ögat av Ra, framställs som ett mänskligt öga med markeringar av en falk. Horusögat är en egyptisk hieroglyf och en symbol av kunglig kraft och skydd mot ondska och sjukdomar. Myten om ögat varierar lite men handlar alltid om den egyptiska himmelsguden Horus.

Horus var en egyptisk gud med ett falkhuvud. En legend lyder att Horus slogs mot brodern Set över tronen. Horus högra öga var solen och hans vänstra, månen. Han broder förrådde honom och tog hans månöga. Genom en del besvär fick han tillbaka sitt öga och gav den till hans fader för att återuppliva honom. Horusögat symboliserar därför skydd, läkning, och även hämndlysten vrede.

Det tredje ögat är associerad med upplysning, intuition, klärvoajans och den sjätte chakran. Inom hinduismen, buddhismen och Indiska traditioner kan man hitta det tredje ögat som en prick mellan ögonbrynen.

  

Ögat av försyn, är även känd som ögat av gud. Den är framställd som en realistisk mänskligt öga, ofta med en triangel runt om med strålar av solsken. Ögat av försyn har länge varit associerad med kristendomen och var vald år 1872 till att vara Förenta staternas stora sigill. Denna design framställs av ögat av försyn som svävar ovanför en pyramid som representerar de ursprungliga 13 staterna av USA. Denna design sattes även på 1 dollarsedel år 1935.

Oavsett om du väljer ögat av försyn på grund av din kärlek till pengar, religion eller konspirations teorier om illuminati kan det bli en betydelsefull tatuering för dig.

Onda ögat har funnits i åratal om många människor har använts sig av olika typer av talisman mot onda ögat. Det onda ögat kan likna det turkiska Nazar- ett öga av blå och vita cirklar. Men även Hamsa, ett öga i handflatan. Variationer av liknande symboler finns även bland judiska, muslimska och kristna traditioner. Onda ögat har flera betydelser, där några är tålamod, säkerhet, lojalitet, tro och försyn.

Öga tatuering: Design

Det finns flera olika typer av ögon man kan välja mellan. Några exempel är realistiska eller tecknade ögon, mänskligt öga, orm, örn eller katt ögon. Endast ett öga eller flera spindelögon. Slutna eller öppna, skrämda eller kisande ögon. Oavsett vilken typ av öga du väljer kan du själv bestämma vad du vill att din tatuering ska representera.