Tatueringar av fjärilar: Betydelse, design, historia och foton

  

Tatueringar av fjärilar är populära hos kvinnor och brukar representera något vackert eller betydelsefullt. Det är ovanligt att man ser ett djur som är så iögonfallande som fjärilen i naturen. Varenda art har individuella drag och sin unika betydelse, därför kan fjärilen vara ett passande val av tatuering för just dig!

Tatueringar av fjärilar – Historia

I den japanska kulturen är fjärilen en personifikation av själen. Oavsett om den är levande eller död. Det finns även en tro att om en fjäril kommer in till ditt rum så kommer en person som du älskar att besöka dig. Men samtidigt är fjärilar i stora skalor ett dåligt tecken. Fjärilen är ett djur som representerar uppståndelse, en symbol för odödlighet. I Japan finns även en legend som lyder att om man säger sin önskan till en fjäril kommer den att föra vidare den till gud. En japansk fjäril är dessutom en symbol för äktenskap vilket hedras vid bröllop och årsdagar.

Även i den keltiska kulturen är fjärilen en symbol för själen, keltiska fjärilar representerar därför transformation, efterlivet och skapelse. Då tron att fjärilen är en själ var så stor fanns det tidigare en lag att man inte fick skada vita fjärilar eftersom att de representerar döda barns andar.

  

I indianstammar respekterar man fjärilen som budbäraren av förvandling, lycka och naturens färger. Inom stammen Blackfeet finns en tro att det är fjärilen som ger oss drömmar. På grund av detta får nyfödda ofta en liten bild av en fjäril när de ska sova, för goda drömmar.

Inom Hopi stammen är fjärilen en av natur andarna som kallas ”Kachina”. Fjärilar framkommer även i fjärilsdansen, en ceremoni för unga kvinnor.

Navajo stammen ser fjärilen som en symbol för lycka och återfödelse. Fjärilar hänger ihop med guden ”Quetzalcoatl” som framställs som en puppa i historier. När guden sedan kommer ut från sin kammare visar han sina fina, magnifika fjärilsvingar.

I Ryssland kan fjärilen representera en kvinna eller en kvinnlig släkting. I Kina är två fjärilar som flyger tillsammans en symbol för kärlek. Fjärilar kan även symbolisera återfödelse, en förändring i ens liv, lycka och frihet.

Tatueringar av fjärilar – Utseende

En blå fjäril är oftast en symbol för tur. När puppan blir till en fjäril visar den sina magnifika, färgrika vingar. Därför representerar fjärilens vingar även förvandling och metamorfos. En fjäril tillsammans med en ros är en symbol för kärlek.

  

Monarkfjärilen är en klassisk symbol för kunglighet. Men monarkfjärilen är dessutom känd för att kunna ta sig till den farliga vägen till deras parningsplats i Sydamerika. Monarkfjärilen kan därför vara en symbol av att man har förmågan att hitta sin väg hem oavsett tuffa motgångar.

Inom kristendomen representerar en vit fjäril frälsning, men den är även en symbol för renhet. En gul fjäril är oftast ett tecken på lycka. I Skottland och Irland är en gul fjäril i närheten av en grav ett tecken på att själen är i fred. En fjäril tillsammans med en dödskalle kan symbolisera bandet mellan liv och död, då dödskallar representerar dödlighet och fjärilen nytt liv.