Klocka tatuering: Betydelse, design, historia och foton

  

Klockor är fascinerande, både visuellt och symboliskt. Det finns många sätt att framställa en klocka, därför är den ett enkelt motiv att göra personlig och unik. Klockor kan både framställas maskulint, feminint eller neutralt, så alla kan bära en.

Klockor är inte en så vanlig design att tatuera och fångar därför uppmärksamhet när den förekommer.

Klocka tatuering: Betydelse

Klockor representerar först och främst tid. Andra symboler som associeras med klockan är inlåsning, både litterärt och metaforiskt.  Liv och mortalitet, död och existens kan associeras med klockan eftersom att den tid som klockan visar kan vara tiden man har sitt liv på jorden. Oändligheten kan dessutom representeras av klockan, om man anser att klockan visar tiden för evigt. Andra symboler är struktur, stabilitet, hjärtslag och evig kärlek.

Generellt symboliserar klockan liv och död, eftersom att tiden någon gång kommer att ta slut.

  

Klockan kan även designas för att förstärka symbolen. För att representera livet kan man tillexempel lägga till blommor. Om man vill gå mer åt döden kan man lägga till dödskallar, eld eller liemannen. För att representera ett kristet liv kan man tillexempel lägga till änglar eller kors.

Den eviga kärleken kan representeras av en klocka genom att lägga till hjärtan, duvor, blommor, stjärnor eller änglar. Det kan vara kärleken från förälder till barn, genom att tatuera in namn, ansikten eller födelsedatum.

Men klockan kan dessutom symbolisera inspirerande citat som ”Låt inte tiden gå förbi dig” eller ”varje sekund räknas”.

En klocka som smälter eller har gått sönder kan representera att man bortser från en bestämd tidslinje eller en illusion av tid.

  

Golvur eller ett vintageur kan symbolisera traditionella klockor. De kan representera förbindelser till det förflutna eller som ett minne till någon som levde under den tiden.

En fängelsetatuering av en klocka kan tillexempel innehålla fångens frigivningsdatum eller vara en symbol för frigörelse från missbruk.

Klocka tatuering: Design

Några klockdesign idéer är armbandsur, timglas, golvur, analog eller digital display och fickur.

För mer variation kan man även tatuera ett pendelur, Salvador Dalis smältande klocka eller kanske Big Ben i London.

För en mer glad och entusiastisk betydelse kan man använda sig av ljusa starka färger. Men om man vill förmedla ett seriöst meddelande kan man använda färger som svart, vit eller gråa nyanser.

Klocktatueringar kan bäras på nästan vilken kroppsdel som helst. Från en liten ansiktstatuering till ett golvur som slingrar sig över armen. Man kan lägga till en klocka i en sleeve, eller på handleden. Placeringen av tatueringen har ofta en symbolisk betydelse. Det kan vara bra att fundera på vart man vill placera sin tatuering, om man vill att det ska vara en offentliga för alla att se eller en privat för endast dig.

Människan har varit fascinerad över tid sedan långt tillbaka i historien. Om du bär på en klocktatuering är du troligtvis en person som är fascinerad över tidens passage. Du prioriterar förmodligen att leva i nuet samtidigt som du gör rum för nostalgi. Du väljer en klocktatuering för positiva anledningar, som att fira och komma ihåg speciella händelser i ditt liv.