Duv-tatuering: Betydelse, design, historia och foton

  

Denna ikoniska fågel som står för fred, kärlek och fromhet har en lång historia som religiös symbol i främre asien och medelhavsregionen. Duvan har djupa rötter i judendomen, kristendomen och hedendomen och i den sekulära världen är de en stark symbol för världsfred.

Duv-tatuering – Historia

Duvan nämns i både grekisk och romersk mytologi. Den grekiska gudinnan Afrodite, kärlekens och fruktbarhetens gudinna sades åka i en vagn som drogs av duvor. Hos aztekerna förknippades duvan  också med kärlekens gudinnan Xochiquetzal, och anses vara modern till all humanitet. Hos amerikansk ursprungsbefolkning trodde vissa stammar att de döda förvandlades till duvor.

Duv-tatuering – Betydelse

Duvan förkroppsligar en rad positiva betydelser.

Varaktig kärlek. Eftersom de är trogna sin partner hela livet och tillsammans tar hand om sina ungar symboliserar de trofast kärlek och tillgivenhet. 

  

Fred och endräkt. Ända sedan den tidigaste kristendomen har en duva med en olivkvist i sin näbb representerat fred. Ironiskt nog har en duva som håller en granat blivit populär också.

Den heliga anden. Det finns många exempel i kristen konst där Jesus åtföljs av en flock duvor och de nämns ofta i bibeln, t.ex i berättelsen om Noas ark. Innan den stora översvämningen beordrade Gud Noa att bygga en ark för sig, sin familj och ett par av alla djur. Efter att tillbringat flera veckor på arken sände Noa ut en duva ock en korp för att leta efter land. När duvan återvände med en olivkvist i sin näbb var detta ett tecken på att livet skulle återvända.

Budbäraren. Det finns många berättelser om hur duvor levererar bud, ibland från Gud, ibland kärleksbrev. Den ses därför som ett omen för kärlek, seger eller Guds vilja.

En nystart. Som i Noas berättelse kan duvan representera en början eller nystart och detta är en vanlig betydelse hos tatueringar.

  

Seger eller framgång. Olivkvisten som nämnts tidigare kan också representera seger och framgång. 

 

Familj. Om du söker en tatuering som visar din bindning till familj och barn är duvan perfekt med tanke på dess förhållanden vara livet ut och de tillsammans tar hand om ungarna.

Sammanfattningsvis kan duvan representera: Kärlek, återfödelse, hängivenhet, harmoni, nystart, trohet, familj, fred, monogami, seger, kristendom, hopp, skönhet, glädje, frihet, framgång, andligt budskap och en fri själ.

Duv-tatuering – Design

Både män och kvinna kan hitta mening I en tatuering av en duva. För att accentuera vad den betyder kan man kombinera den med olika symboler. En vanlig kombination är med hjärtan men det fungerar också utmärkt med ett kors eller bönens knäppta händer. Fredsduvan med dess olivkvist är kanske den vanligaste designen, men en populär variant på fredsdvan är den som målades av Picasso till världsutställningen 1949. Tribalvarianten av duv-tatueringen kan också vara en intressant design.

  

Men i slutändan representerar denna tatuering vad du själv lägger in i den och det kan ingen ändra på.