Fjäder-tatuering: Betydelse, design, historia och foton

  

Färggranna och fräcka eller enkla och symboliska, tatueringar med fjädrar har en rik historia och signifikans. Innan du väljer en fjäder, lär känna fågeln den hör till och dess egenskaper så får du en ännu meningsfullare tatuering.

Fjäder-tatuering – Historia

Vissa fjädrar väljs som tatueringsmotiv för att de är färggranna och utrycksfulla, men en enkel, fallen fjäder kan symbolisera förlust, födelse och till och med tur. Sådana enkla fjädrar som symboliserar tur och framgång  används också för att hedra vissa stammar och klaner. Hos amerikansk ursprungsbefolkning anses de innehålla en del av anden hos den fågel den kommer från och ses som gåvor från skyn.

Fjäder-tatuering – Betydelse

Ugglans fjädrar anses symbolisera döden, men hos amerikansk ursprungsbefolkning ses de som skydd mot onda andar. De kan också stå som symbol för intelligens och mystik. Så om du gillar magi eller uppskattar visdom passar ugglan och dess fjädrar  bra som motiv.

  

Korpen symboliserar kreativitet, visdom och kunskap.

Påfågeln och dess fjädrar symboliserar inom kristendomen återfödelse och förnyelse och kan representera helighet, men ibland även lite fåfänga. I Aesop’s fabel Påfågeln och Juno lär sig påfågeln att var och ens levnadslott är bestämt av ödet, och han måste acceptera att han fått sin skönhet istället för melodisk sång.  Inom hinduismen står den för snällhet, tur och omtanke. I andra kulturer står fågeln och dess fjädrar för kunglighet. Så om du är typen som tycker om att skryta så passar denna färgranna fågel.

Örnen liksom dess fjädrar är det vanligaste motivet för att hedra USA och står för frihet och mod.

En fjäder från den grekiska mytologins Fågel Fenix som självantände och brann upp, men efter tre dagar återföddes ur askan sägs symbolisera evigt liv.

Fiskmåsen har kanske inte samma respekt som de övriga men den och dess fjädrar kan symbolisera kärlek till havet och att stå över livets vågdalar. I boken Måsen: Berättelsen om Jonathan Livingston Seagull skriver författaren, Richard Bach,  om hur en utstött fiskmås lär sig om mening och flygning genom att vara ärlig mot sig själv och tro på sina egna drömmar. Detta trots att han mäste fly från den övriga flocken.  En enkel fjäder från en fiskmås kan därför stå för att flyga högt över tvivel och tro på sig själv.

  

Duvans fjädrar symboliserar fred, kärlek och ömhet.

Fjäder-tatuering – Design

Fjädrar passsar som tatuering på de flesta platser på kroppen. Man kan använda många starka färger i sin fjäder eller var mer naturtrogen genom att bara använda några få nyanser. 

Många av tatueringarna med fjädrar är inspirerade av amerikanska ursprungsbefolkningars kultur och symbolism. Drömfångare, den flöjtspelande mytologiska figuren Kokopelli, vilda buffalo och totempålar kan alla inkoporeras i en fjädertatuering  för att få ett motiv inspirerat av amerikansk ursprungsbefolkning. Med mycket turqoise, korall och sand i färgerna får man ett jordiskt, spirituellt motiv.

En örn som bär en flagga i sin näbb, eller en flygande örn i ett moln av rosor blir en underbar militär eller minnesrelaterad tatuering.

En brinnande fjäder i starka färger ger en iögonfallande tatuering.