Haj-tatuering: Betydelse, design, historia och foton

  

Hajen är skrämmande, men fascinerande. De är förkroppsligar makt och dominans, och har hemsökt oss i mardrömmar sedan vi först erövrade haven. Det är till stor del av dessa anledningar Hollywood-filmer som Hajen och Deep Blue Sea har blivit så stora kioskvältare. Vi blir helt enkelt lamslagna av dessa skrämmande vidunder. Men det finns mycket mer hos hajen än vad vi först ser.

Haj-tatuering – Historia

Surfare, fiskare, pirater, seglare och stammar som är lever nära havskusterna bär hajtatueringar både för personlig och symbolisk mening. Nästan alla som lever av havet kan överväga sådana tatueringar. Gamla stammar använde hajen både till mat och smycken. Det har dokumenterats att hajtatueringen var vanlig bland pirater. 

Hajen är helig för Maori-stammen i Nya Zeeland. De var en av de första kulturerna som använde tatueringar. De använde tatueringar för att markera samhällsklass, men också för att markera stora prestationer. Till exempel, om en av dem överlevde en attack från en haj, kunde den personen få en hajtatuering. Maoriernas tatueringsprocess var mycket smärtsam. De skar i huden och fyllde den med aska och sot som blev till ett svart pigment.

  

Haj-tatuering – Betydelse

Sjömän har tatuerat in hajar för att påkalla gudarnas välsignelser och få dess skydd för under långa, farliga resor. Tatueringar av hajar är hedersemblem som visade att de saknade rädsla för döden. I hawaiiansk mytologi är hajar gudomliga och nyligen döda anförvanter kunde med hjälp av ritualer omvandlas till kraftfulla varelser. Dessa förfäder, som kallas Aumakua, skyddade sina ättlingar, så ursprungs-hawaiianer slängde mat i vattnet om en stor vithaj simmade nära stranden. I Fiji skyddar hajguden, Dakuwanga, fiskare till sjöss och genom att sluka förlorade själar. Från Australien till Hawai talar inhemsk folktro om formskiftande hajar som kan ta sig vart som helst.

Hajar symboliserar en aggressiv livslust. I sitt naturliga element är de ständigt i rörelse. För många personer representerar detta deras syn på livet – lev livet fullt ut och de är passionerade i allt de gör . Affärsmänniskor har ofta en hajpersonlighet, de kan vara ostrukturerade i sitt inre, men till det yttre är de kalla, beräknande och uppslukas inte av sina känslor. De har helt enkelt ett utmärkt pokeransikte!

En tatuering av en haj anses representera nyfikenhet, oräddhet, ursprungskraft och Styrka, intelligens, aggression, klarsynthet och insikt.

Haj-tatuering – Design

Vilken typ av tatuering du väljer beror mest på din egen fantasi. De flesta tatuerar hajen i en stark position, redo att slåss och på jakt. Den kan vara olik i storlek och färger.

Den populäraste är Vithajen, kanske mest beroende på att de figurerat i filmer somHajen och Deep blue Sea. Hammarhajen är också populär då den från Hawaiansk mytologi anses beskyddande. Tribaltatueringar har blivit relativt vanligt och de har ofta detaljer som associerar den med en viss kultur. Tecknade haj-tatueringar kan visa på din lekfulla sida.

  

När du väljer din tatuering är det bäst att skapa en design som talar till din personlighet och det meddelande som du försöker kommunicera med världen.