Hamsa tatuering: Betydelse, design, historia och foton

  

Oavsett om du har hört talats om Hamsa förut eller inte kan det vara en mycket vacker och meningsfull tatuering att välja. Hamsa symboliserar guds hand.

Hamsa tatuering: Historia

Det finns många namn av Hamsa, den så kallade ”guds hand”. Några exempel är hamesh, hamsa, chamsa, khamsa, Miriams hand, Aaron och Moses syster och Fatimas hand. Det finns två olika typer av hamsa handen. Den enda typen har en form av en vanlig hand och den andra har en hand med två symmetriska tummar. Den stilen med två symmetriska tummar är den mer populära varianten. Man kan bära hamsa handen upp och ned.

Hamsa tatuering: Betydelse

Ägaren av en hamsa hand sägs få lycka, harmoni och skydd från ”Ayin Ha’ra”, det vill säga det onda ögat. Ögat reflekterar inre vishet och förståelse, det är därför hamsa handen ofta har ett öga i mitten. Ordet ”Hamsa” kommer från de fem fingrarna på handen.

  

På hebreiska betyder siffran fem ”hamesh” och den femte bokstaven i det hebreiska alfabetet är även ”Hey”, även ett av Guds heliga namn. Inom judendomen är det många som anser att den är ”Miriams hand”, en symbol för människans fem sinnen som prisar Gud. På arabiska kallas hamsa handen för ”khamesh”. Inom sunni islam är hamsa associerad med de fem pelarna.

Hamsa tatueringar: Design

Det finns många designer för att hitta den som passar just dig kan det vara värt att leta upp många bilder. Med en djup betydelse är hamsa tatueringar menade att skydda och guida dig genom ditt liv, både spirituellt och praktiskt.