Ödla tatuering: Betydelse, design, historia och foton

  

En intressant tatuering är en tatuering av en ödla. Även fast det inte är ett väldigt populärt val av tatuering så finns det en del intresserade. Precis som andra djurtatueringar symboliserar ödlatatueringen egenskaper och karaktärsdrag av ödlan.

Ödla tatuering: Betydelse

Det finns flera arter av ödlor som kan framställas i en tatuering. Geckoödlan och kameleonten är de två mest populära ödlorna. Geckoödlan framkommer ofta i polynesisk konst. Geckoödlan är känd för sin egenskap att fastna på nästan allt. De är oftast gröna med fläckar av blå och gul.

I stilla havet är den gröna geckon en symbol för dålig tur. I forntida Polynesien var den gröna geckon också fruktad. Förutom det är geckon ett mycket vackert motiv för en tatuering.

Kameleonten är känd för sin egenskap att kamouflera sig till miljö. Som en tatuering är kameleonten vacker, färgrik och unik.

  

Komodo draken är den mest fruktade ödlan. Den är en karnivor och det finns rykten att de även äter människor ibland. Befolkningen på indonesiska öar har utvecklat en stor respekt för dessa mäktiga dödliga djur. Tidiga européer kallade Komodo draken för ”land krokodiler” och de är ett populärt turistmål.

Ödlan kan förlora sin svans och sedan växa ut den igen, vilket vissa tycker symboliserar ”att kunna ta sig ur problem eller faror”. En annan betydelse är livslängd, ödlan har nämligen funnits på jorden under en väldigt lång tid.

Ödlor har påverkat det mänskliga känslorna och språket för en mycket lång tid. Längre än vad man tidigare trott. Ordet ”ödlehjärna” är en referens till de primitiva instinkterna hos människor och beskriver en tankeskola av ledande forskare. Att ha en hjärna av en ödla betyder att våra kognitiva funktioner relaterade till konst, poesi och design förlorar mot våra mest primära instinkter. Som tillexempel reproduktion, mat och överlevnad. En ödlehjärna accepterar sidan av oss som är orolig över fara, magkänsla och djup aggression.

Tatueringar av ödlor: Historia

De forntida Mochefolket av norra Peru och andra inhemska stammar uppskattade ödlan och inkluderade dem i deras ikoniska konstverk.  Grekerna och egypterna associerade ödlan med lycka och vishet. Den egyptiska hieroglyfen för rikedom och förmögenhet är en symbol lik ödlan.

  

I vissa delar av Västafrika är bilder av ödlor utskurna på väggarna i hus för att avvärja onda andar. Men även för att få fred och lycka till sitt hem. Det sjätte århundradets påve Gregorius I var fascinerad av ödlor som låg i solen i flera timmar, därefter liknade han händelsen som en ”ödmjuk själ som söker upplysning”.

Tatueringar av ödlor: Design

En fördel med tatueringar av ödlor är att de kommer i många olika storlekar. Kvinnor väljer ofta att tatuera små ödlor som kan placeras på magen, ljumsken eller fotleden. Män väljer ofta att tatuera större ödlor som kan placeras på ryggen eller armen.

Stamödlor och keltiska ödlor är mycket populära bland män och kvinnor. Dessa mönster görs vanligtvis i svart bläck, men andra innehåller färger.

En annan fördel med tatueringar av ödlor är färgskalan. Många designer framställer ödlan i grön, brun eller flera färger tillsammans. Det ger en fördel för att kunna skapa unika designer.