Spindel tatuering: Betydelse, design, historia och foton

  

Tatueringar av spindlar och spindelnät är en klassisk tatuering och är populära hos både män och kvinnor. Då spindeln varierar mycket till storleken kan den tatueras nästan vart som helst på kroppen.

Spindel tatuering: Betydelse

Även fast spindlar ofta associeras med negativa saker finns även positiva betydelser. På grund av de olika betydelserna, kan man själv som bärare av tatueringen bestämma vad som passar. Några vanliga associationer med spindlar är rädsla, död, fara, balans, harmoni, vishet, uthållighet, listighet, kvinnlig makt, förtvivlan och ödet.

Spindlar kan representera vishet, fruktbarhet, harmoni och balans. I naturen skapar spindlar imponerande nät för att fånga sin mat. De är sällan aggressiva mot människor och håller tillbaka pester genom att äta olika insekter, vilket bidrar till balans i ekosystemet. Spindlar är även väldigt fruktsamma och föder många tusen avkommor under en livstid.

  

Tatueringar av spindlar: Historia

Anishinaabe folket trodde att ”spindelkvinnan” besökte alla nyfödda barn i stammen för att väva ett magiskt nät som skulle skydda barnen från ondska och olyckor. När stammen växte och blev större kunde hon inte längre väva nätet för de nyfödda, så kvinnorna började väva sina egna istället. Näten blev sedan kända som Drömfångare och sattes upp ovanför vaggan till den nyfödde. Idag anses drömfångare också hålla bort mardrömmar. Därför kan spindelnätstatueringar symbolisera beskydd.

I Västafrika förekommer spindeln Anansi i folksagor och legender. Anansi är guden av historier och är vis och subversiv. Han kan slåss mot mycket större varelser än honom själv. Anansi observerar dessutom andra varelser och vet därför precis vad de tänker göra.

I Indien är spindeln vävaren av verkligheten och en symbol för kosmisk ordning. Spindeln är en representation av Upanishaderna (andling visdom). Genom verklighetens tråd som vävs från spindelns livmoder. Därför anses spindeln även vara skaparen och individen av visdom.

Många legender säger även att det var spindeln som lärde människan hur man väver. I den grekiska mytologin så berättas det om en kvinna vid namn Arakne. Arakne var känd för att vara duktig på att väva. Atena blev väldigt avundsjuk på detta och förstörde för Arakne. När Arakne sedan dog fick Atena dåligt samvete. Atena förvandlade därför Arakne till en spindel så att hon skulle kunna väva igen.

I europeiska traditioner fruktar man spindeln på grund av att men del arter är giftiga. Spindlar ser även konstiga ut, och ju större de är desto konstigare ser de ut. Deras ben, ögon och hår är repulsiva och gör dem passande till science fiction-filmer. Spindlar har till och med blivit klandrade för den svarta pesten.

  

Tatueringar av spindlar: Design

Spindel tatueringar och spindelnät-tatueringar kommer i en mängd olika mönster, färger och stilar, förknippade med olika element och dekorationer. Spindeln finns nästan överallt i världen och legender om spindlar förekommer i många kulturer.

Den mest populära spindelarten för tatueringar är svarta änkan, en svart spindel med ett rött timglasmönster på ryggen. Honan är känd för att äta upp sin partner efter dem har parats, vilket kan vara en anledning till att svarta änkan representerar kvinnlig makt. Men även de mystiska och skrämmande aspekterna av kärlek.

  

1 svar på ”Spindel tatuering: Betydelse, design, historia och foton”

  1. Bortser helt från att det är en kåkgaddning och att den som bär spindelnät eller spindelnät med spindel i bör ha suttit på kåken för att få ha tatueringen. På fel krog kan den som har en sådan tatuering få frågan om hur lång volta eller vart den satt…

Kommentarer är stängda.